Financieel studieplan

Deel op Facebook Tweet dit Send a friend Tips Begrippen

Tips


categorieën

 
Bezig met laden...
 
Bezig met laden...
Terug

Tips en nieuws

Het Financieel Studieplan is vernieuwd!

Het Financieel Studieplan is vernieuwd! Het Financieel Studieplan is geschikt voor mbo-, hbo- en wo-studenten en is een nieuw jasje gestoken.

Het Financieel Studieplan is vernieuwd! Het Financieel Studieplan is geschikt voor mbo-, hbo- en wo-studenten en is een nieuw jasje gestoken.

logo Financieel Studieplan

Zie in een paar klikken wat de inkomsten en uitgaven zijn van een vergelijkbare student. Vul vervolgens jouw inkomsten en uitgaven in om je eigen studiebegroting te maken.

Dit kan je met het Financieel Studieplan:

 • helpt je bewuster om te gaan met geld;
 • geeft snel inzicht in je inkomsten en uitgaven;
 • geeft je de mogelijkheid hun inkomsten en uitgaven te vergelijken met andere studenten;
 • geeft inzicht in je lening en hoeveel je terug moet betalen;
 • biedt handvatten in gesprek te gaan over de studiefinanciën;
 • en biedt een kijkje in je financiële toekomst.

Handig! Maak een account aan: zo hoef je maar één keer je gegevens in te vullen en ben je altijd up-to-date.

 

'Geldwijzer Studenten' geeft antwoord op alle vragen over het leenstelsel

Alle ins en outs weten over het nieuwe leenstelsel? Het boek ‘Geldwijzer Studenten’ van het Nibud heeft antwoord op al je vragen.

Wil je alle ins en outs weten over het nieuwe leenstelsel? Het boek ‘Geldwijzer Studenten’ van het Nibud heeft antwoord op al je vragen.

 

Cover Geldwijzer Studenten 2015

De vijf meest gestelde vragen over het leenstelsel zijn:

1. Krijg ik nog een studenten-OV-chipkaart?
2. Als ik na mijn bachelor nog een master ga doen, krijg ik dan nog studiefinanciering?
3. Hoe weet ik of ik in het oude of nieuwe stelsel val?
4. Wat betekent het financieel als ik nu wissel van studie?
5. Hoeveel kan ik lenen?

Het boek kost €9,95 en is te bestellen via de webwinkel van het Nibud.

Zet een wekker voor je abonnementen

Wanneer verloopt je mobiele abonnement ook alweer? En dat van de sportschool? En had je niet ook nog een abonnement op een tijdschrift? Vraag jij je dit ook regelmatig af? Dan hebben we een tip voor je!

Wanneer verloopt je mobiele abonnement ook alweer? En dat van de sportschool? En had je niet ook nog een abonnement op een tijdschrift? Vraag jij je dit ook regelmatig af? Dan hebben we een tip voor je!

1-Roos-voor-studenten

HalloRoos.nl is een online tool die je herinnert aan aflopende contracten, zoals je mobiele abonnement, verzekeringen, je abo op de sportschool of een tijdschrift. 

Je zet één keer voor al je abonnementen en contracten een wekker, en vervolgens krijg je een herinnering in je mailbox als een van je abonnementen afloopt.

Als je contract of abonnement langer doorloopt vervalt vaak de korting, dus gaat het tarief omhoog. Door op tijd het einde van je contract in de gaten te houden kun bijvoorbeeld je tot 200 euro per jaar besparen op je mobiele abonnement. 

Lees verder op Edgie.nl:
Valkuilen en verleidingen: abonnementen
Mijn angst voor telefoonabonnementen
Schulden door je telefoonabonnement?

Alle studiebegrippen op een rij

Ga je naar een universiteit of hogeschool, dan beland je in een nieuwe wereld. Een wereld met woorden die je misschien nog niet kent.

logo-studiekeuze123

Ga je naar een universiteit of hogeschool, dan beland je in een nieuwe wereld. Een wereld met woorden die je misschien nog niet kent. Numerus Fixus? Associate degree? ECTS? Majors en Minors? Zoek ze op in deze handige begrippenlijst!

Studeren? Meld je aan vóór 1 mei!

Ga je na de zomer studeren? Meld je dan voor 1 mei aan! Dit moet je allemaal regelen!

Ga je na de zomer studeren? Meld je dan voor 1 mei aan! Dit moet je allemaal regelen:

Vraag een DigiD aan
Om je in te schrijven voor een studie en om studiefinanciering aan te vragen heb je een DigiD code nodig. Heb je nog geen DigiD? Dan kun je deze online aanvragen.

Meld je aan via Studielink.nl
Aanmelden voor je studie doe je via studielink.nl. Let op: Meld je aan vóór 1 mei. Doe je dit later, dan kan je geweigerd worden bij je studie. Twijfel je nog? Neem dan eens een kijkje op studiekeuze123.nl. Hier kun je jouw favo studies met elkaar vergelijken en zie je wanneer de open dagen zijn.

Vraag studiefinanciering aan
Vergeet niet om je stufi aan te vragen. Dit doe je via duo.nl. Hiervoor heb je een DigiD code nodig.

Scoor een kamer
Als je gaat studeren in een andere stad ga je waarschijnlijk uit huis. Op Edgie lees je meer over op jezelf wonen, wat een kamer kost en, ook belangrijk, hoe je een kamer scoort!

Denk je alles geregeld te hebben? Vul dan deze checklist in om te kijken of jij echt klaar bent om te gaan studeren!

Startstuderen.nl

Op startstuderen.nl vind je alle info voor als je gaat studeren; over je profielkeuze, studiekeuze en op kamers gaan. Ook vind je een handige checklist om bij te houden wat je allemaal moet regelen als je gaat studeren.

Op startstuderen.nl vind je alle info voor als je gaat studeren; over je profielkeuze, studiekeuze en op kamers gaan. Ook vind je een handige checklist om bij te houden wat je allemaal moet regelen als je gaat studeren.

Studeer je al? Op de site vind je ook info voor tijdens je studie, zoals studeren in het buitenland of wat je moet doen als je wilt stoppen met je studie.

Banner 2 startstuderen.nl

Studiepunten voor online-colleges

College volgen bij Harvard, Oxford of Yale. Binnenkort krijgt je hier ook studiepunten voor. Dat heeft minister van Onderwijs Jet Bussemaker bekend gemaakt.

College volgen bij Harvard, Oxford of Yale. Binnenkort krijgt je hier ook studiepunten voor. Dat heeft minister van Onderwijs Jet Bussemaker bekend gemaakt.

Bij een aantal universiteiten, zoals de UvA,  kun je nu al MOOC's (Massive Online Open Courses) volgen. Maar vaak is het onduidelijk wat wel en niet is toegestaan meldt NOS op 3. Daar komt nu een einde aan als het aan de minister ligt.

Over een half jaar zou je de eerste studiepunten binnen moeten kunnen halen met de online-colleges. 

Bekijk de bekendmaking van de plannen in De Wereld Draait Door:

Betaaldata

Nu alvast weten wanneer jij je geld kan verwachten? Dat kan!

Weten wanneer jij dit jaar je geld kan verwachten? Dat kan! Op deze dagen maakt DUO geld naar je over:

visual-tips-03


24 juni
24 juli
24 augustus
24 september
23 oktober
24 november
22 december

PS. Het kan verschillen per bank wanneer het geld ook daadwerkelijk op jouw rekening gestort wordt.

Voordelig reizen met de trein

Vraag binnen 3 maandan na je afstuderen gratis een NS voordeelurenkaart aan.

Ben je afgestudeerd? Vraag dan binnen 3 maanden na je afstuderen gratis een voordeelurenkaart van de NS aan. Na die 3 maanden moet je namelijk betalen voor een voordeelurenkaart. Kijk op de site van de NS voor meer informatie.

Werken voor je geld en....

Een goede bijbaan of stage kan veel voordeel opleveren
 • Een bijbaan is natuurlijk vooral fijn om extra inkomsten te hebben, maar… je kunt er ook nuttige werkervaring mee opdoen (als het baantje aansluit bij je studie) of vaardigheden aanleren voor de toekomst.
 • Op veel hogescholen en universiteiten kun je aan de slag als werkstudent, bijvoorbeeld bij open dagen, instructiecolleges e.d..
 • Let op: voor je basisbeurs mag je maximaal € 13.215,83 netto per jaar (2011) aan bijverdiensten hebben, anders word je gekort op je beurs.
 • Ook bij je stage is het niet alleen belangrijk hoeveel je gaat verdienen. Je stage is belangrijk voor je toekomst: je doet relevante werkervaring op, kunt zo diverse branches verkennen en je netwerk vergroten.
 • In het buitenland stage lopen of studeren kost meer geld, maar het levert ook zeker wat op. Denk behalve aan internationale ervaring ook aan levenservaring en het vergroten van je zelfredzaamheid. Voor studie in het buitenland kunt je ook een extra studiebeurs aanvragen: kijk daarvoor op Beursopener van Nuffic.

Korting, korting, korting

Handige tips voor korting en slim inkopen.

Als je slim bent probeer je zoveel mogelijk gebruik te maken van studentenkortingen en koop je slim in om niet meer te betalen dan nodig. Hier een paar slimme tips:

 • Studieboeken zijn vaak duur – probeer ze tweedehands te kopen of te huren. Kijk eens op www.tweedehandsstudieboeken.nl
 • Goedkoop sporten doe je bij een studentensportvereniging. Of vraag naar studentenkorting bij sportscholen, in restaurants en voor pc’s en software. En met een CJP pas krijg je goedkoop cultuur.
 • Doe een jaarlijkse check of je alle onderdelen van de ziektekostenverzekering nog nodig hebt.
 • Vintage-kleding is helemaal in (en stukken goedkoper) - of organiseer een kledingruil-party: je maakt iemand anders blij met de spullen die jij nu wel vaak genoeg hebt gedragen en krijgt er 'nieuwe' spullen voor terug.
 • Sommige kroegen organiseren een 'happy hour'. Maar ook bij studentenverenigingen is een drankje vaak veel goedkoper dan in een commerciële kroeg.

Verzekering

Kijk op vergelijkingssites waar je het beste uit bent.

Kijk op vergelijkingssites waar je het beste uit bent en check of er een speciale studentenverzekering is, met gunstige voorwaarden.

Openbaar vervoer

Met het studentenreisproduct kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer.

Onderdeel van je studiefinanciering is het studentenreisproduct. Hiermee kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer. Je kunt kiezen tussen een week- of een weekendabonnement. Kijk voor meer informatie op de site van DUO.

Leesboeken

Word lid van de bibliotheek voor boeken.

Word lid van de bibliotheek voor boeken. En wissel boeken en tijdschriften uit met vrienden.

Vakantie

Wil je goedkoop op vakantie?
Wil je goedkoop op vakantie? Denk dat aan een fietsvakantie of kamperen bij een boer. Begin op tijd met sparen zodat je in de vakantie geen zorgen hoeft te hebben over geld. Ook een optie is om reisleider te worden - dan hoef je zelf niet te betalen voor je vakantie! (Maar let op: je extra uitgaven aan drankjes, eten en leuke aankopen ter plekke moet je vaak toch wel zelf betalen.)

Uit eten

Bij sommige restaurants krijg je studentenkorting.

Bij sommige restaurants krijg je studentenkorting. In studentensteden wordt dit vaak een 'studentenhap' genoemd.

Uitgaan en stappen

Met je collegekaart krijg je op bepaalde avonden korting.
Met je collegekaart krijg je op bepaalde avonden korting. Ook krijg je korting met een CJP-pas op bijvoorbeeld film, theater en concerten. Kijk op de site van CJP voor meer informatie.

Drinken, snoep en snacks tussendoor

Pin per week een vast bedrag voor deze extra uitgaven. Daarmee houd je deze kosten in de hand.
Pin per week een vast bedrag voor deze extra uitgaven. Daarmee houd je deze kosten in de hand.

Sparen

Vind je sparen moeilijk? Ga dan automatisch sparen bij je bank.

Vind je sparen moeilijk? Ga dan automatisch sparen bij je bank. Of ga samen sparen met vrienden of familie voor een vakantie of gezamenlijke cadeaus. Op sites als sparen.nl of spaarinformatie.nl zie je meteen waar je de hoogste rente krijgt. Let behalve op de rente ook op de voorwaarden!

Heb je een lening of krediet? Betaal deze eerst af voordat je gaat sparen!

Goede doelen

Goede doelen kun je ook steunen door je handen letterlijk uit de mouwen te steken. Zo zit je niet vast aan maandelijkse uitgaven.
Goede doelen kun je ook steunen door je handen letterlijk uit de mouwen te steken. Zo zit je niet vast aan maandelijkse uitgaven.

Abonnementen (tijdschriften, krant)

Met je collegekaart krijg je vaak korting op abonnementen, tijdschriften en kranten.

Met je collegekaart krijg je vaak korting op abonnementen, tijdschriften en kranten.

Kapper

Ga voor een goedkope knipbeurt naar een kappersopleiding in de buurt. En kijk waar je met je collegekaart korting krijgt.

Ga voor een goedkope knipbeurt naar een kappersopleiding in de buurt. En kijk waar je met je collegekaart korting krijgt.

Kleding en schoenen

Neem de uitverkoop in je begroting op zodat je tijdens de uitverkoop voordelig kleding kunt inkopen.

Tijdens de uitverkoop kun je voordelig kleding kopen. Zorg dat je tijdens de uitverkoop geld hebt, zodat je dan voldoende hebt om voordelig in te kunnen kopen.

Studieboeken, readers en syllabus

Vaak verkoopt je studievereniging nieuwe boeken met korting.
Vaak verkoopt je studievereniging nieuwe boeken met korting. Maar kijk ook op hun website of het internet voor tweedehands boeken die vaak nog in erg goede staat verkeren.

Collegegeld

Om het bedrag minder hard in de portemonnee te voelen kun je ervoor kiezen om het collegeld in termijnen te betalen. Houd wel rekening met eenmalige administratiekosten.z

De hoogte van het collegegeld kan sterk verschillen, zeker als je een tweede studie gaat doen. Heel veel info over collegegeldtarieven vind je op studie-kosten.nl.

Om het bedrag minder hard in de portemonnee te voelen, kun je ervoor kiezen om het collegegeld in termijnen te betalen. Houd wel rekening met eenmalige administratiekosten.

Reisverzekering

Ga je vaker of voor een langere periode naar het buitenland? Kijk dan of het voordelig is om een doorlopende reisverzekering af te sluiten.

Ga je vaker of voor een langere periode naar het buitenland? Kijk dan of het voordelig is om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. En wat de dekking precies inhoudt. Denk hierbij aan een Europadekking of Werelddekking.

Let op bij het afsluiten van een reisverzekering: niet iedere reisverzekering biedt dekking tijdens buitenlandse stages of een opleiding in het buitenland.

Telefoonverzekering

Deze is niet verplicht maar kan handig zijn als je regelmatig je spullen verliest.

Deze is niet verplicht maar kan handig zijn als je vaak je telefoon laat vallen en een dure telefoon hebt die je niet 1-2-3 zelf opnieuw kan betalen. Maar let op: als jij je telefoon zelf kwijtraakt krijg je niet zo maar je telefoon vergoed. Je telefoon moet gestolen of kapot gevallen zijn.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die je toebrengt aan anderen.

Een aansprakelijkheidsverzekering dekt de schade die je toebrengt aan anderen. Deze kosten kunnen hoog oplopen. Controleer of je bent meeverzekerd op de verzekering van je ouders. En wat de gevolgen zijn als je tijdelijk stopt met studeren.

Inboedelverzekering

Een inboedelverzekering is verstandig als je op kamers woont.
Een inboedelverzekering is verstandig als je op kamers woont. Deze verzekering dekt verlies van je spullen door diefstal, brand of waterschade. Check even op een vergelijkingssite waar je een goedkope verzekering kunt krijgen.

Zorgverzekering

Een zorgverzekering is verplicht.

Een zorgverzekering is verplicht. Doe ieder jaar een check en let op wat verzekerd is via je basispakket. En of je een aanvullende dekking nodig hebt. Denk hierbij ook aan je tandartsverzekering. Voor een overzicht van zorgverzekeringen speciaal voor studenten, en voor tips voor het uitkiezen van de beste verzekering, kun je terecht op studie-kosten.nl. Voor vragen over je zorgverzekering, kijk op zorgverzekeringslijn.nl.

 

Internet- of tv-abonnement

Samen de kosten voor internet en tv delen.

Woon je in een studentenhuis? Sluit dan samen een internet- en tv-abonnement af. Dat scheelt in de kosten.

Huur kamer of woning

Check je huurprijs en let op of de prijs inclusief gas, water en elektriciteit is.

Check je huurprijs en let op of de prijs inclusief gas, water en elektriciteit is. Weet ook wat je rechten en plichten zijn. Hiervoor kun je terecht bij de Woonbond.

Kijk voor de actuele huurprijzen per stad ook op studie-kosten.nl!

 

Extra beurs

Ga je naar het buitenland?

Ga je in het buitenland studeren? DUO geeft ook studiefinanciering voor het buitenland. Daarnaast kun je ook andere beurzen aanvragen. Kijk voor meer informatie op DUO of beursopener.

Huurtoeslag

Huurtoeslag krijg je alleen als je een eigen voordeur hebt.

Huurtoeslag krijg je alleen als je een eigen voordeur hebt. Dus niet als je je voordeur deelt met andere huisgenoten. Kijk op toeslagen.nl of je in aanmerking komt voor huurtoeslag.

Zorgtoeslag

Vanaf 18 jaar ben je verplicht je te verzekeren tegen ziektekosten.

Vanaf 18 jaar ben je verplicht je te verzekeren tegen ziektekosten. Dit betekent dat je ook zorgtoeslag kunt aanvragen. Hoeveel je krijgt hangt af van jouw inkomen, niet dat van je ouders. LET OP: je moet zelf de toeslag aanvragen ook als je ouders je zorgverzekering betalen. Kijk op toeslagen.nl om te zien waar je recht op hebt en op zorgverzekeringslijn.nl voor meer informatie over het afsluiten van een zorgverzekering.

Stagevergoeding

Ga je tijdelijk naar het buitenland als onderdeel van je Nederlandse opleiding?
Een stagevergoeding is, zoals je misschien wel zou verwachten, niet verplicht. Dus het is mooi meegenomen als je naast het opdoen van werkervaring ook nog wat kan verdienen. De vergoeding hangt af van het soort stage en hoeveel uren per week je maakt. Daarnaast maakt het ook uit welke opleiding je volgt en bij wat voor soort bedrijf je stage gaat lopen (een stichting of een commercieel bedrijf bijvoorbeeld). Ga je stage lopen in het buitenland? Kijk dan op de site van DUO wat je moet regelen.

Belastingteruggave

Kijk op de site van de Belastingdienst of je geld terugkrijgt voor je studiekosten, vakantiebaan of bijbaan.

Check de site van de Belastingdienst of je geld terugkrijgt voor je studiekosten, vakantiebaan of bijbaan.

Bijbaan

Wil je meer te besteden hebben?
Wil je meer te besteden hebben? Of sparen voor je vakantie, collegegeld, of je studie in het buitenland? Zoek dan een bijbaan. Vergeet niet om belasting terug te vragen als je een bijbaan hebt (gehad).

Rentedragende lening

Naast je basisbeurs, mag je maandelijks een bedrag lenen.

Heb je een gat tussen je inkomsten en uitgaven? Probeer het gat tussen je inkomsten en uitgaven eerst te verkleinen door je inkomsten te verhogen (bijv. door meer te werken) en te besparen op je uitgaven. Je kunt ook lenen bij DUO om rond te komen. De DUO-lening en collegegeldkrediet mag iedereen aanvragen. Over het geleende bedrag betaal je rente. Heb je in een bepaalde maand een lager bedrag nodig? Dan kun je de lening aanpassen zodat je minder rente betaalt. Ook kun je extra aflossen. Kijk voor meer informatie op de site van DUO.

Collegegeldkrediet

Je kunt bij DUO een collegegeldkrediet afsluiten om je collegegeld te betalen.

Je kunt bij DUO een collegegeldkrediet afsluiten om je collegegeld te betalen. Dit wordt per maand uitbetaald. Voor het terugbetalen van het collegegeldkrediet gelden dezelfde regels als voor de rest van je studielening. Je betaalt dus ook rente over het geleende bedrag.

Aanvullende beurs

Naast de basisbeurs kun je een aanvullende beurs aanvragen.

Of je een aanvullende beurs krijgt en hoeveel die is hangt af van: het inkomen van je ouders, het aantal broers en zussen dat studeert, je woonsituatie en studie. Als hier iets in wijzigt, dan heeft dit gevolgen voor de hoogte van je beurs. LET OP: dit bedrag wordt jaarlijks vastgesteld.

Ouderbijdrage

De overheid gaat er vanuit dat ouders bijdragen in jouw studiekosten.
De overheid gaat er vanuit dat je ouders bijdragen in jouw studiekosten. Als je ouders dit niet kunnen omdat het inkomen te laag is, kun je een aanvullende beurs aanvragen bij DUO. LET OP: de aanvullende beurs is een lening en wordt een gift als je binnen 10 jaar je diploma haalt. Het Financieel Studieplan gaat ervan uit dat je binnen 10 jaar afstudeert.
fake to 1
fake to 2
fake to 3
fake to 4
fake to 5
Naar boven